Sommarbrev från ordföranden

Nu är sommaren här!

Gotlandruntseglingen pågår och i Vetflj har det varit och är mycket verksamhet.

När det gäller fartygen kan jag nämna att Ystad har genomfört ett ”Flottbesök” i Kiel som får anses mycket lyckat. Ystad ligger nu i Karlskrona, men påbörjar återbasering Gålö med olika ”mellanlandningar” 8/7.

T 56, Nordanö och Stridsbåt 127 agerade B-sida under Amf 1 Bataljonsövning i Roslagen under en vecka i början av juni. Båda parter mycket nöjda. Vårt Lagfartyg Nordanö med stridsbåt 127, var en nödvändig och fantastisk resurs som vi för första gången fick öva skarpt. Det här bådar gott inför kommande Bataljonsövning och därefter Försvarsmaktsövningen AURORA i september. Samarbetet med Försvarsmakten har utvecklats mycket bra. Vi har en film från juniövningen, njut av den.

T 46 som nu känns som ett nytt fartyg efter Huvudmotorrenovering mm mm, har också kommit igång bra och haft såväl lyckad provtur som en sponsorkörning.

T 26 ligger fortfarande på land, men är nu i slutstadiet av den omfattande renovering som genomförts förra året och nu i år. En jätteinsats med ett gäng som aldrig ger upp! Ska bli så kul att snart äntligen höra T 26 muller igen över fjärdarna.

Spica bytte ju en GT 1 i vintras och har haft stora problem med såväl GT 1 som GT 5. Detta innebar att hon inte kunde delta i Amf 1 Bataljonsövning vilket var planerat. Nu finns dock ljuset i tunneln och provtur är inplanerat 17/7. Fantastiskt med alla dessa entusiaster som jobbar och sliter, tänker, prövar och så småningom lyckas.

Jägaren körde ju provverksamhet åt FMV redan i vintras och har sedan haft en kortare körning bla till Märsgarn. Dessutom har Jägaren, med Kock-Christer i spetsen, stått för en som vanligt eminent och uppskattad lunch för T 46 gäster.

Även T 38 ligger nu i sitt rätta element och laddar för sommarens övningar enligt de årligen återkommande uppvisningarna och körningarna.

Sprängaren som fyller 100 år i år ligger i Stockholm och har en omfattande ångpannerenovering på gång. Planen var att hon skulle gå för egen maskin på 100-årsjubileet, men vi får väl se.

När det gäller Smyge (försöksfartyget), så har den föreningen tyvärr lagt ner sin verksamhet och gett upp hoppet om att kunna överta fartyget från Sjöstridsskolan. Det är trist för det hade varit fantastiskt om det fartyget kunnat bevaras i musealt skick. Hon var en viktig länk i utprovandet av smygtekniken som vi nu kan se på Visbykorvetterna.

Nu ser vi fram mot t.ex. långresa med T 56, till som sydligast Loftahammar, med besök Arkösund, Harstena och Nyköping. Även T 46 planerar för Arkösund och Nyköping och T 26 för i alla fall Nyköping. Spica går in till Vasamuseet i slutet av juli och kommer där ha div visningar.

Nyköping som fyller 700 år har mycket festligheter på gång och Vetflj kommer som nämnts ovan att vara väl representerad. Det är helgen 11-13/8 som Vetflj ligger där med tre Mtb, Nordanö och ev Stridsbåt 127. Kanske även Ystad kan lockas dit?

EDIP (En Dag I Paradiset) genomförs i år lördag 9/9 på Gålö med så många av våra fartyg som möjligt. Det blir turer hela dagen och en hel del annan verksamhet. Maten kommer som vanligt Vegabaren med Carlo Taccola i spetsen att stå för.

I slutet sep genomförs först en Bataljonsövning för Amf 1 där vi deltar med tre Mtb, Spica, Nordanö och stridsbåt 127. Därefter går vi direkt in i försvarsmaktsövningen AURORA med Spica, två Mtb, Nordanö och 127:an.

4.Sjöstridsflj har sonderat våra möjligheter att delta i deras flottiljövning v746. Mitten av november då är så fint att vara till sjöss!!!! För närvarande kollar vi upp möjligheterna!

Önskar alla en fin sommar!

Göran Algernon Ordf/FljC